Schrijf het op

Bas
0

Pieter is accountmanager bij een bedrijf dat mobiele apps ontwikkelt. Een klein bedrijf met 15 collega’s die gevestigd is het oude centrum van Utrecht. Afgelopen zaterdagavond ging ik samen met Pieter op stap in Utrecht. Een mooie plaats waar ik acht jaar met veel plezier in mijn jongere jaren heb gewoond. Wij zeiden in die tijd ook altijd: Utrech, mijn stadsie. Een grote stad die aanvoelt als een dorp.

We zaten op de hoek van de bar bij De Beurs. We spraken over van alles en nog wat. Na een paar biertjes kregen we het over zijn baan. Ik vroeg hem of hij het naar zijn zin had. Hij was net drie maanden in dienst. Hij antwoordde dat het een gaaf bedrijf is met mooie producten. Maar er zat toch een aarzeling in zijn stem. “Waar komt die aarzeling vandaan?”, vroeg ik hem. Hij keek me wat verwonderd aan. “Ik kan moeilijk mijn draai vinden,” zie hij. “Hoe bedoel je?”, vroeg ik nieuwsgierig. “Het is van oorsprong een technisch bedrijf. Ik ben hun eerste verkoper en heb geen verstand van hun producten. De directeur is er weinig en mijn collega’s hebben het te druk. Is moet het zelf allemaal uitvinden. En dat is lastig.”

Ik moest even nadenken voordat ik hem antwoord gaf. “Waarom maak je niet een kort actieplan?”, zei ik toen. “Wat heb je nodig, van wie en wanneer?” Dat leek hem een goed plan. Maar hoe doe je dat? Ik schreef het voor hem op een bierviltje:

  1. Welk product ga je verkopen en wanneer?
  2. Welke productinformatie heb je daarvoor nodig?
  3. Wie kan je aan die informatie helpen?
  4. Hoe krijg je het voor elkaar dat je collega’s tijd voor je vrij maken?

Met dit eenvoudige vragenlijstje had hij weer houvast in zijn onzekere wereld. Het helpt soms om wat dingen op een rijtje te zetten. Het geeft ruimte in je hoofd. Zo’n vragenlijstje kun je ook zelf bedenken. Daar hoef je geen ingenieur voor te zijn.

Er verscheen een glimlach op z’n gezicht. De aarzeling verdween. Pieter maakte mij weer aan het lachen met zijn grappen en grollen. We gingen wel op tijd naar huis. De volgende dag was weer een gewone werkdag.

Laat een reactie achter